Često postavljenja pitanja – dijamantske slike

Šta treba da znate o dijamantskoj slagalici?

Ovo je relativno nova vrsta kreativne tehnike izrade slika. Hobi koji pleni svakoga, jer istovremeno zabavlja, opušta i pruža opuštajuće punjenje.

Na engleskom se to zove ”slikanje dijamantima”, ali zaista nema nikakve veze sa dijamantima ili slikanjem. S druge strane, gotova slika će zablistati zbog sjajnog kamenja, kao da je ukrašena dijamantima.

Dijamantske kamenčići moraju biti postavljene na samolepljivi, unapred odštampani šablon uz pomoć datih boja i figura na pravo mesto pomoću specijalnog alata u obliku olovke. Oblik malih kamenčića poliranih od akrila može biti okrugli ili kvadratni. Okrugli oblik je lakši za nanošenje, ali pošto nema uglove, ne pokriva 100% slike. U slučaju kvadratnog oblika, mora se voditi računa da se kamenje postavi u urednu, ravnu liniju, tako da savršeno pokriva uzorak.

A krajnji rezultat je uvek briljantan rad koji smo napravili sopstvenim rukama i koji može ukrasiti naš stan.

Od kog uzrasta preporučujemo slagalicu sa dijamantima?

Dijamantske slagalice se ne preporučuju za decu mlađu od 6-7 godina. Dijamantski komadi slagalice su veoma mali, koje dete može da stavi u usta i proguta, a u ovom uzrastu njihova fina motorika još nije na nivou da može da uživa u rešavanju slagalice.

Naravno, to u potpunosti zavisi od deteta. Ako mislite da vaša petogodišnja ćerka ili sin već ima pravu spretnost i strpljenje, onda možete bezbedno da radite dijamantske slagalice.

Od 7-8 godina deca mogu da se igraju samostalno, ali ponekad im je ipak potrebna pomoć odrasle osobe.

Dok slažu dijamantsku sliku, sva deca mogu da uživaju u ljubavi prema stvaranju, ona ih uči strpljenju i razvija njihovu finu motoriku.

Ne postoji starosna granica za odrasle, jer slaganje pruža isto zadovoljstvo i 10 i 80-godišnjacima.

Kome se preporučuje dijamantsko slikanje?

Dijamantsko slikanje pruža savršeno opuštanje nakon napornog stresnog dana. Kod dece razvija i finu motoričku spretnost pored radosti stvaranja.

Dakle, bilo da slagalicu sa dijamantima nameravate da poklonite ili želite da se iznenadite njome, možete biti sigurni u njen uspeh.

Slagalice možete slagati sami, sa porodicom ili prijateljima, ne mora da bude za jednu osobu.

Šta uključuje paket dijamantske slike?

Najčešči elementi jednog paketa dijamantskog stvaralaštva su:

  • samolepljivo platno sa šablonom i veličinom po vašem izboru
  • specijalna olovka za nanošenje dijamantskih kamenčića
  • dijamantske glave (dve) za specijalnu olovku, sa ovim glavama možemo pokupiti nekoliko dijamanata u isto vreme i zalepiti ih na platno
  • vosak za nanošenje dijamanata
  • posuda u koji možete sipati dijamantske kamenčiće koja se trenutno koriste
  • pincete za uklanjanje i podešavanje slabo lepljenih kamenčića
  • Dovoljno OKRUGLIH ili KVADRATNIH dijamantska kamenčića za postavljanje slike         

Kako ćemo to da uradimo?

Svaki paket dijamantske slagalice sadrži samolepljivo platno sa odabranom slikom, na koje će biti postavljeni dijamantski kamenčići. Samolepljivi deo je obložen zaštitnim filmom ili folijom koji štiti lepljivu površinu od prašine ili prljavštine. Uvek uklonite onoliko zaštitnog filma sa slike koliko trenutno pravite. Takođe će vam trebati olovka i posuda za nanošenje dijamanata, vosak da biste olakšali nanošenje dijamanata, par pinceta za popravku dijamanata. Sve ovo je obično uključeno u set, uz napomenu da neki setovi nemaju pincetu.

Kako napraviti dijamantsku slagalicu?

Pripremite sastojke uključene u set. (slika br. 1) Možda će vam trebati i makaze, lupa i lampa da biste složili sliku. Postavite platno na ravnu površinu.

Pažljivo uklonite deo zaštitne folije – samo onoliko koliko ćete raditi na tom području odjednom! Uverite se da donji sloj lepka ostane na platnu. Vredi prvo raditi na manjim trakama.

Uskladite simbole na pakovanju sa dijamantima sa šarama na ivici platna i oblasti za slikanje – svaka boja dolazi u posebnoj vrećici. (slika br. 3) Na osnovu ovoga znate koji kamen u boji (numerisani) treba staviti na koji simbol. Sipajte samo jednu boju simbola u posudu istovremeno. Kada završite sa trenutnom bojom, sipajte preostalo kamenje nazad u vreću koja se može ponovo zatvoriti ili kutiju koja se može ponovo zatvoriti. Ovako napredujete od boje do boje.

Za nanošenje kamenja koristite specijalnu olovku koja se nalazi u pakovanju, čiji se kraj s vremena na vreme mora ugurati u vosak u pakovanju. (slika br. 2) Koristite olovku da postavite dijamant na odgovarajući simbol na platnu. (slika br. 5) Ponavljajte postupak dok ne postavite sve dijamante koji odgovaraju simbolima na platnu.

Kada su svi dijamanti na platnu, možda ćete želeti da ih pritisnete knjigom da biste bili sigurni da dobro prijanjaju za platno. (slika br. 6)

Vaša slika je spremna, ukrasite stan njome i uživajte u svojoj briljantnoj kreaciji!

Moja spretnost nije baš dobra. Ićiće ovo meni?

Da, uspeće! Ne treba vam dobra spretnost da napravite dijamantsku slagalicu, svako može da je sastavi. Potrebno je samo strpljenje i odlučnost.

Da ne pominjemo da slikanje dijamanata razvija finu motoričku spretnost, pa čak i ako još niste najbolji, nakon nekoliko prikaza doživećete značajno poboljšanje (i u ovome).

Koliko vremena je potrebno za slaganje dijamantskih slika?

Slikanje dijamanata je igra strpljenja, nemojte prenagliti. To je savršen način da se oslobodite svakodnevnog stresa i uživate u radosti stvaranja. Vreme za pravljenje slike zavisi od mnogo toga. To uključuje veličinu slike, broj boja, složenost slike, koliko smo rutinski u slikanju dijamanata i koliko vremena možemo da posvetimo ovoj opuštajućoj aktivnosti.

U prvim prilikama, pravljenje slike veličine 30x30cm može trajati do 5-10 sati bez pauze. Vreme rada se povećava proporcionalno sa veličinom slike, slagalicu 60x80cm završi za oko 50 sati iskusni slikar dijamanata. Sve zavisi od toga kakvu sliku želimo da prikažemo i koliko vremena potrošimo na sliku.

U našoj internet prodavnici imamo i komplete za decu i cvetne aranžmane čije vreme izlaganja ne prelazi sat vremena.

Vaša slika je spremna, ukrasite stan njome i uživajte u svojoj briljantnoj kreaciji!